
Sidst ændret: 14/02-18
Fra teak til glasfiberdæk på X-332
Vi er de lykkelige ejere af en X-Yacht 332 fra 1995. Skrog nummer 20. En X-332 er en fantastisk båd at sejle, både til tur og kapsejlads, idet den er rimeligt hurtig, således at man kan komme hurtigt rundt på kapsejladsbanen, samtidigt med at man kan nå mange havne på bare en weekend. Den er meget let at håndtere, også for en lille besætning.
Vores båd har fungeret uden nogen problemer gennem årene, og båden har fra værft været udstyret med teak i cockpit og på sidedæk. Teak i cockpit har ikke give anledning til de store problemer, udover at jeg i 2013/14 uddybede og skiftede gummifugerne. I løbet af de seneste år er teakdækket dog i højere grad blevet et problem, og i 2013 begynde vi at konstatere utætheder i dækket, og vand som var sivet ind under nogle af plankerne. Tiden var efter 18-19 år inde til at skifte dækket.
Nu er det sådan, at vi ikke har haft båden fra ny. Vi købte den i Hamborg, da den var 11 år gammel, og vi var på dette tidpunkt godt klar over, at et teakdæk med den alder altid er en tikkende bombe.
Det skal også siges, at vi ikke nødvendigvis valgte at købe båden, fordi den havde teakdæk, men ligeså meget fordi den var velholdt, havde den rigtige pris, og så blev vi selvfølgeligt en smule forelskede. Som nogle nok ved, er en X-332 en af de både, der holder brugtprisen rigtigt godt.
Vi havde ikke noget ønske om at lægge helt nyt teak på dækket igen, og vi ønskede egentligt lidt, at vi havde valgt en båd med et standard glasfiberdæk fra starten, da det er nemmere at holde rent, og ikke kræver ligeså meget vedligehold.
Men kan det lade sig gøre at lave et almindeligt glasfiber dæk på en båd, der har haft teakdæk, som har være skruet/limet på?
Jeg kontaktede Klaus Rønn Madsen hos Gotrix. (http://www.gotrix.dk) Gotrix er ekspert i arbejde med alle former for kompositmaterialer.
Klaus mente ikke, at det ville være noget problem. Det originale skridmønster, som ligger på X-332’ere med glasfiberdæk, er lavet med en strukturrulle og vil være let at genskabe.
Vinteren 2014/15 blev bestemt til at være tiden hvor operationen skulle foregå.
Båden blevet kørt ind i en stor hal, som var perfekt til formålet.
Jeg valgte selv at afmontere det gamle dæk. Det er et forholdsvist stort arbejde, men der var jo tid nok. Med hammer og stemmejern gik jeg i gang. Jeg fandt hurtigt ud af, at det med en deltasliber med en lille påmonteret sav, var ret effektivt at skære på tværs af plankerne lige bagved skruerne i arbejdsretningen. På den måde stod skruerne fri, når vi brækkede dækket op, og skruerne kunne derefter fjernes med en skruetrækker eller vandpumpetang. Efter ca. 15-20 timers arbejde var hele dækket med skruer væk. Tilbage var nu kun limen.
Fatmax købes i fx Silvan.
Her tog jeg først og skrabede så meget som muligt af med et skarpt stemmejern, hvorefter jeg sleb med en excentersliber med Fatmax skiver og til sidst 3 gange med korn 40 sandpapir – en noget støvet affære!
Bemærk at jeg beholdt søgelæderet på så længe som muligt. Mest for sikkerhedens skyld når vi arbejdede oppe på båden.
Efter at alt limet var fjernet, kom Klaus fra Gotrix ind i billedet. Nu blev der slebet med en vinkelsliber over skruehuller samt de små skader, som vi fik lavet under fjernelsen af teakdækket. Disse nedslibninger blev lamineret, for at undgå at der skulle opstå revner i dækket. Derefter blev alle lamineringer spartlet og slebet.
Nu var forarbejdet gjort og vi kunne begynde at lave det grå dæk .
Den blanke kant blev sprøjtet i gelcoat, så der ikke kom skridmønster, der hvor scepter-fødderne skal stå. Herefter tapes der mod den blanke kant og op mod rufkanten og skridmønstret kunne nu rulles på.
Som sagt havde vi Klaus fra Gotrix til at hjælpe med hele opbygnings processen. Det var en rigtigt god investering, da han havde fuldstændigt styr på blanding af materialer, temperatur, fyldstof osv. Scepterfødderne var lavet til at stå på teakdækket, derfor lavede jeg nogle små nylonklodser som underlag og som erstatning af teaket. Da vi nu alligevel havde søgelænder og pulpitter afmonteret, valgte vi at få det hele elektropoleret.
Da de gamle fortøjningspullerter var lavet til at stå på teakdækket, så de nu lidt lave ud. Derfor købte vi fire nye rustfri pullerter.
Vi har nu sejlet hele sæson 2015 (små 1000 sømil) med det nye dæk og de andre finesser og alt virker helt perfekt. Båden er tør, dækket er godt at stå på (også selv om det er vådt), den ser meget nyere ud og har generelt fået helt nyt liv. Alt i alt er vi super tilfredse med vores valg om at få teakdækket erstattet med glasfiberdæk og hele familien elsker nu vores båd en lille smule højere!